...a właściwie po prostu oliwę, ponieważ wedle definicji "oliwa z oliwek" to po prostu oliwa, natomiast wytwory z innych nasion, np. z lnu to olej, np. popularny olej lniany... ale ok, nie bawimy się dziś w polonistów, ale w klientów spragnionych dobrej oliwy.
Przede wszystkim, jak zauważyło już wiele osób, trudno w Polsce o dobrą oliwę, która nie stoi na półce przynajmniej kilka lat. Koleżanka Futrzak pisała mi, że oliwa nie powinna stać na sklepowej półce dłużej niż rok!!! W Polsce jednak oliwa, szczególnie ta droższa i lepsza niejednokrotnie stoi na półce nawet i kilka lat!!!
Jak się zatem uchronić przed kupnem złej oliwy?
- uważać na super-hiper-ultra promocję oliwy z oliwek extra virgin!!! może się za tym kryć próba wypchnięcia z magazynów partii zleżałej oliwy!!!
- uważać na miksowanie partii przez sklepy i sprzedawców - dziś właśnie - kupując oliwę natknąłem się na świeżą extra virgin, oglądnałem... wszystko ok.... ważność do 2015 roku.... co oznacza, że oliwa jest z tegorocznego zbioru... na chwilę odłożyłem produkt na półkę sprawdzając inny produkt, chwyciłem znów wybrana oliwę... jednak chwyciłem sąsiednią butelkę z kartonu... i... data ważności nowej butelki to już 2014 rok... czyli mamy starą kiszkę a nie oliwę!!!
Na szczęście o ostatniej praktyce, stosowanej nagminnie przez supermarkety dobrze wiedziałem, stąd każdorazowe sprawdzanie, każdej butelki!
- przeczytać dokładnie opis na etykiecie, informacje o oliwie z pierwszego tłoczenia na butelce nie wystarczy, często informacja jest tak sformułowana by nas zmylić a w rzeczywistości dostajemy oliwę z wytłoków z domieszką oliwy z pierwszego tłoczenia... z czegoś takiego np. w Grecji robi się biopaliwo, mydło i olej przemysłowy, ale się tego nie spożywa... a w Polsce... ehhh
Czy Ty masz jakieś swoje przygody z kupowaniem oliwy, albo czy możesz polecić mi coś ciekawego?
Nie wiedziałam, że oliwamoże stać tylko rok, więc kupując ten produkt nigdy nie zwracałam na to uwagi. Może do tejpory kupowałam coś z czego faktycznie wytwarza sięmydło lub olej przemysłowy? :/ Idę sprawdzić co mam w kuchni!
OdpowiedzUsuńzgodnie z prawem może stać 2 lata, ale faktycznie po 1 roku to już olej, który świeży nie jest
UsuńWarto dodać, żeby zwracać uwagę czy jest napisane "mieszanka oliw z krajów UE /lub poza UE". Trzeba unikać takiej oliwy, bo nie wiadomo jaki to kraj, jaka odmiana i jak starą oliwę zmieszali. Tutaj, nie ma wyjątków, czym oliwa młodsza tym lepsza. :-)
OdpowiedzUsuńA ja wolę niedoceniony i dużo tańszy olej rzepakowy. Dla Polaków jest korzystniejszy, ma lepsze proporcje kwasów tłuszczowych. Polecam artykuł Olej rzepakowy bez tajemnic, sporo wyjaśnia w tej kwestii.
OdpowiedzUsuń