Podpiwek ma jako napój długą i bogatą tradycję. Faktycznie jest to rodzaj niskoalhoholowego piwa drugiego sortu, który dominował jako główny napój klasy pracującej w Europie przez całe średniowiecze, aż do początków XX wieku.
Artykuł dostępny w archiwum:
Riannon, miał lecieć trochę inny zestaw postów - ale z uwagi na panujący upał, myśl o chłodnym orzeźwiającym kwasie chlebowym...
OdpowiedzUsuń...ehh... co będę pisał... idę poszukać w sklepie...
Nie szkodzi, lubię niespodzianki :-) Pamiętam takie coś z dzieciństwa. Muszę kiedyś wyprodukować domowy.
OdpowiedzUsuńjakiś czas temu piłem taki domowy kwas chlebowy, lekko zaprawiony miodem na jakimś festiwalu średniowiecznym - pychota
Usuńmoje własne kwasy z pieczywa razowego też były przepyszne, choć nieco bardziej kwaskowate i wytrawne
dziś uraczyłem się kwasem Obolon - jutro podpiwek sobie kupię - wiem, 3,50/1l to może nie jest ultraoszczędny zakup - ale już w porównaniu do Coli czy Pepsi!? Super alternatywa
no ale moje próby uwarzenia czegoś na styl piwa zakończyły się katastrofą, jedynie kwas mi wyszedł, ale kiedyś podejmę jakaś poważniejszą próbę uwarzenia własnego piwa
UsuńDrogi Adminie, na początek zabawy z piwem polecam koncentraty brzeczek piwnych firmy Coopers dostępne w BIOWIN.PL
OdpowiedzUsuńJedna butelka zawieruszyła się w kuchennej szafce i znalazłem ją po 3 latach od zrobienia piwa. Było pyszne.