Olej z pestek winogron z tych wszystkich tłuszczów najbardziej mi odpowiada do smażenia. Mieszanie olejów roślinnych ze zwierzęcymi podobno nie jest zbyt zdrowe. Nie przepadam smażyć na oliwie z oliwek, ten wolę do sałatek, na zimno, podczas smażenia wytwarza niezdrowe składniki, poza tym strasznie szybko się spala, a ja lubię mocno podsmażone potrawy. Smalec wytapiany osobiście to najpyszniejsze żarcie na świecie, szkoda, że tuczące jak wszystko, co dobre :) Smalcu gęsiego nie próbowałam, a masło klarowane najczęściej używa moja córka i chwali sobie. pozdrówka!
Osobiście najczęściej smażę na dobrym oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To co trzeba na maśle - smażę na maśle ( klaruję sama ). Oliwę daję do dań typowo śródziemnomorskich. Czyli wszelkiego rodzaju sosy do makaronu na bazie pomidorów, rosotta i takie tam. Ale na co dzień - gównie nasze rodzime oleje. Smalcu nie używam prawie wcale ( no, chyba, że taki domowy, ale to do chleba pieczonego własnoręcznie:-))) Pozdrawiam Asia PS. Dziękuję za wizytę na naszym blogu:-)))
Jedyne zdrowe i nadajace sie dla czlowieka do konsumpcji tluszcze to: - wszystkie zwierzece - oliwa, olej kokosowy, olej palmowy ale musza byc tloczone na zimno - tluszcze rybne
Jakiekolwiek tluszcze z grains, pestek etc. sa szkodliwe bo maja bardzo zle proporcje kwasow omega-6 do omega-3, poza tym technologia ich produkcji wyjalawia je z jakichkolwiek skladnikow odzywczych. Olej rzepakowy, sojowy, slonecznikowy i podobne niestety, ale przez czlowieka uzywane byc nie powinny.
No to sobie jeszcze poczytaj o roznicach miedzy ALA, EPA i DHA i jak to sie ma do metabolizmu ludzi. Bo roznica jest spora. Tak naprawde starczy lyzka tranu (czyli oleju z watroby dorsza) na dzien - zaspokaja potrzeby omega-3, wit. D i A. Jedna mala lyzka od herbaty. Olej lniany niepotrzebny.
Olej z pestek winogron z tych wszystkich tłuszczów najbardziej mi odpowiada do smażenia.
OdpowiedzUsuńMieszanie olejów roślinnych ze zwierzęcymi podobno nie jest zbyt zdrowe.
Nie przepadam smażyć na oliwie z oliwek, ten wolę do sałatek, na zimno, podczas smażenia wytwarza niezdrowe składniki, poza tym strasznie szybko się spala, a ja lubię mocno podsmażone potrawy.
Smalec wytapiany osobiście to najpyszniejsze żarcie na świecie, szkoda, że tuczące jak wszystko, co dobre :)
Smalcu gęsiego nie próbowałam, a masło klarowane najczęściej używa moja córka i chwali sobie.
pozdrówka!
na zimno to ja spożywam czasem olej lniany tzw. budwigowy - polecony kiedyś przez czytelników
Usuńi zdrowy, i mi naprawdę smakuje
Osobiście najczęściej smażę na dobrym oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To co trzeba na maśle - smażę na maśle ( klaruję sama ). Oliwę daję do dań typowo śródziemnomorskich. Czyli wszelkiego rodzaju sosy do makaronu na bazie pomidorów, rosotta i takie tam. Ale na co dzień - gównie nasze rodzime oleje. Smalcu nie używam prawie wcale ( no, chyba, że taki domowy, ale to do chleba pieczonego własnoręcznie:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
PS. Dziękuję za wizytę na naszym blogu:-)))
ja co jakiś czas zaglądam, ale nie często komentuję
Usuńja do smażenia lubię także dobry rzepak, choć jak widać z postu - mocno eksperymentuję kulinarnie
Jedyne zdrowe i nadajace sie dla czlowieka do konsumpcji tluszcze to:
OdpowiedzUsuń- wszystkie zwierzece
- oliwa, olej kokosowy, olej palmowy ale musza byc tloczone na zimno
- tluszcze rybne
Jakiekolwiek tluszcze z grains, pestek etc. sa szkodliwe bo maja bardzo zle proporcje kwasow omega-6 do omega-3, poza tym technologia ich produkcji wyjalawia je z jakichkolwiek skladnikow odzywczych.
Olej rzepakowy, sojowy, slonecznikowy i podobne niestety, ale przez czlowieka uzywane byc nie powinny.
a ja na przykład naczytałem się o cudownych właściwościach oleju lnianego, jako doskonałego źródła omega3 o rzekomo udokumentowanym działaniu :)
UsuńNo to sobie jeszcze poczytaj o roznicach miedzy ALA, EPA i DHA i jak to sie ma do metabolizmu ludzi. Bo roznica jest spora.
UsuńTak naprawde starczy lyzka tranu (czyli oleju z watroby dorsza) na dzien - zaspokaja potrzeby omega-3, wit. D i A. Jedna mala lyzka od herbaty. Olej lniany niepotrzebny.
tran to dobry pomysł, na pewno kupię
Usuń