poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Tłuszcz do smażenia.

Jako chłop gotujący, a szczególnie lubiący smażone potrawy, często zastanawiam się nad tym jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia.


Artykuł przeniesiony do archiwum:

Jaki tłuszcz do smażenia?

8 komentarzy:

  1. Olej z pestek winogron z tych wszystkich tłuszczów najbardziej mi odpowiada do smażenia.
    Mieszanie olejów roślinnych ze zwierzęcymi podobno nie jest zbyt zdrowe.
    Nie przepadam smażyć na oliwie z oliwek, ten wolę do sałatek, na zimno, podczas smażenia wytwarza niezdrowe składniki, poza tym strasznie szybko się spala, a ja lubię mocno podsmażone potrawy.
    Smalec wytapiany osobiście to najpyszniejsze żarcie na świecie, szkoda, że tuczące jak wszystko, co dobre :)
    Smalcu gęsiego nie próbowałam, a masło klarowane najczęściej używa moja córka i chwali sobie.
    pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zimno to ja spożywam czasem olej lniany tzw. budwigowy - polecony kiedyś przez czytelników

      i zdrowy, i mi naprawdę smakuje

      Usuń
  2. Osobiście najczęściej smażę na dobrym oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To co trzeba na maśle - smażę na maśle ( klaruję sama ). Oliwę daję do dań typowo śródziemnomorskich. Czyli wszelkiego rodzaju sosy do makaronu na bazie pomidorów, rosotta i takie tam. Ale na co dzień - gównie nasze rodzime oleje. Smalcu nie używam prawie wcale ( no, chyba, że taki domowy, ale to do chleba pieczonego własnoręcznie:-)))
    Pozdrawiam
    Asia
    PS. Dziękuję za wizytę na naszym blogu:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja co jakiś czas zaglądam, ale nie często komentuję

      ja do smażenia lubię także dobry rzepak, choć jak widać z postu - mocno eksperymentuję kulinarnie

      Usuń
  3. Jedyne zdrowe i nadajace sie dla czlowieka do konsumpcji tluszcze to:
    - wszystkie zwierzece
    - oliwa, olej kokosowy, olej palmowy ale musza byc tloczone na zimno
    - tluszcze rybne

    Jakiekolwiek tluszcze z grains, pestek etc. sa szkodliwe bo maja bardzo zle proporcje kwasow omega-6 do omega-3, poza tym technologia ich produkcji wyjalawia je z jakichkolwiek skladnikow odzywczych.
    Olej rzepakowy, sojowy, slonecznikowy i podobne niestety, ale przez czlowieka uzywane byc nie powinny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja na przykład naczytałem się o cudownych właściwościach oleju lnianego, jako doskonałego źródła omega3 o rzekomo udokumentowanym działaniu :)

      Usuń
    2. No to sobie jeszcze poczytaj o roznicach miedzy ALA, EPA i DHA i jak to sie ma do metabolizmu ludzi. Bo roznica jest spora.
      Tak naprawde starczy lyzka tranu (czyli oleju z watroby dorsza) na dzien - zaspokaja potrzeby omega-3, wit. D i A. Jedna mala lyzka od herbaty. Olej lniany niepotrzebny.

      Usuń
    3. tran to dobry pomysł, na pewno kupię

      Usuń